Geslaagde Algemene VVA-Ledendag in Antwerpen

Geslaagde Algemene VVA-Ledendag in Antwerpen

Op zaterdag 25 maart 2023 vond in het Antwerpse veilinghuis Bernaerts de jaarlijkse Algemene Ledendag van de Vlaamse Vereniging Academici (VVA) plaats. Voorzitter Paul Becue reikte er de prijs van Academicus van het Jaar 2020 uit aan historicus Frans-Jos Verdoodt.

De Algemene Ledendag van de VVA stond dit jaar in het teken van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Op het programma stonden onder meer een academische zitting over het archief en de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging, de uitreiking van de VVA-prijs en een bezoek aan het pas gerenoveerde KMSKA. Tijdens de academische luisterden we naar de boeiende uiteenzettingen van:

An Mares, de directrice van het ADVN

historicus prof. Bruno De Wever (UGent)
klik hier voor de tekst van zijn lezing

gew. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA)
klik hier voor de tekst van zijn lezing

 

In zijn lofrede blikte VVA-voorzitter Paul Becue terug op de uitgebreide carrière van de laureaat, historicus Frans-Jos Verdoodt, met de geschiedenis van de Vlaamse Beweging als de rode draad. De Algemene Vergadering van de VVA besloot de prijs toe te kennen aan Verdoodt omdat hij samen met Maurits Coppieters in 1984 aan de wieg stond van het ADVN, waarvan hij tot 2004 ook directeur was. Daarna werd hij voorzitter van het ADVN, tot professor Dirk Rochtus in 2014 de fakkel van hem overnam. Verdoodt was ook redactiesecretaris en hoofdredacteur van het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen.

Volgens Becue behoorde Verdoodt, die bij de parlementsverkiezingen van 1971 en 1974 kandidaat was voor de Volksunie, tot de “gematigde of participatieve strekking” van het Vlaams-nationalisme. Sinds de oprichting van het ADVN in 1984 neemt hij geen partijpolitieke standpunten meer in.

Historisch pardon

Paul Becue, algemeen voorzitter VVA, sprak de laudatio uit
klik hier voor de tekst van zijn laudatio

Laureaat prof. Frans Verdoodt, sprak zijn dankwoord uit
klik hier voor de tekst van zijn dankwoord

Verder herinnerde Becue er in zijn laudatio aan dat professor Verdoodt de initiatiefnemer was van het ‘historisch pardon’. Daarmee distantieerde hij zich op de IJzerbedevaart van 27 augustus 2000 van het collaboratieverleden van een deel van de Vlaamse Beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Becue merkte op dat het ‘historisch pardon’ nog altijd moeilijk ligt binnen een deel van de Vlaamse Beweging. “De geschiedenis en het verleden zijn belangrijk, maar op een bepaald ogenblik moet je een hoofdstuk kunnen afsluiten en resoluut de blik op de toekomst richten”, zei hij daarover.

De prijs die Verdoodt in ontvangst mocht nemen, was een beeldhouwwerk van Tom Fransen. Het beeldt een denkende leeuw die op een stapel boeken zit uit, een duidelijke verwijzing naar ‘De Denker’ van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

Na de academische ziting werden de genodigden vergast op een receptie en een diner.

In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit vier culturele activiteiten, waarvan een geleid bezoek aan het pas vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten de meeste aandacht kreeg.

 

Klik hier voor een uitgebreid verslag van  deze Ledendag, geschreven door voorzitter Paul Becue

Klik hier voor een beeldverslag van onze mooie ledendag met zijn academisch, culinair en cultureel onderdeel.


top