Programma van de Algemene Ledendag

Programma van de Algemene Ledendag

Programma

1.    9.30 uur tot 10.00 uur (Bernaerts Kunstveilingen)
       Onthaal met aanmelding en welkomstkoffie of -thee/water/frisdrank en koffiekoekje

2.    10.00 uur: ACADEMISCHE ZITTING
        Verwelkoming door dhr. Marc Van der Straten, voorzitter VVA-Antwerpen

10.05 uur tot 12.00 uur
Archief en geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging

Aanzet:

- Casestudy Encyclopedie van de Vlaamse Beweging
- Belang archief van de Vlaamse Beweging

Met presentaties van:
    

Mevr. Ann Mares, directrice ADVN en dhr. Tom Cobbaert, hoofdarchivaris ADVN  (10.05 - 10.20 u.)

Voorstelling van het Archief, Documentatie en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN)

Ann Mares, doctor in de geschiedenis, en sinds 2019 directrice van het ADVN. Voordien was zij werkzaam op BRIO, een onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel, waar ze onderzoek deed over Brussel en over de Vlaamse Rand.

Tom Cobbaert is hoofdarchivaris van het ADVN. Politieke archieven, metadatabeheer en collectiebeleid zijn zijn specialiteiten, terwijl zijn historisch onderzoek zich richt op pan-nationalisme, in het bijzonder de Groot-Nederlandse beweging en de Europese gedachte. Naast zijn werkzaamheden bij de ADVN zet hij webhosting in voor (culturele) non-profitorganisaties en is hij betrokken bij diverse archiefverenigingen, zowel nationaal als internationaal.

 

Prof. dr. Bruno De Wever, Universiteit Gent (10.20 - 10.55 u.)

Van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (NEVB) naar de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (DEVB)

Bruno De Wever is historicus, hoogleraar aan de Univ. Gent en schrijver van publicaties over de Belgische geschiedenis met een specialisatie in de geschiedenis van de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog.


Dhr. Jan Peumans, voormalig voorzitter Vlaams Parlement (10.55 - 11.30 u.)

Lopend onderzoek naar de Vlaamse Beweging in Limburg

Jan Peumans is een voormalig Belgisch politicus voor N-VA. Hij was gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van Riemst, en provincieraadslid (85-87 en 91-04) voor Limburg. Hij was rond die periode een aantal jaren adjunct-kabinetschef (88-91) van Johan Sauwens. Hij was van 2004 tot 2019 Vlaams parlementslid, waar hij eerst fractieleider was en van 2009 tot 2019 voorzitter van het parlement. Vanaf begin juli 2014 tot 2019 was hij ook lid van de Senaat als deelstaatsenator. Naast de politiek heeft hij als coördinator Preventie en Voorlichting gewerkt in een Regionaal Instituut voor Geestelijke Gezondheidszorg in Sittard(NL). Van 1991 tot 2004 was hij directeur marketing en strategie van De Lijn. Hij werkt nu aan een doctoraat bij Prof. Bruno De Wever dat gaat over de moeilijkheden van het Vlaams-nationalisme om door te breken in Limburg na de Tweede Wereldoorlog en de rol van de katholieke zuil hierin.

Sessievoorzitter is dhr. Paul Becue, algemeen voorzitter van de VVA.

Een verslag van de Academische zitting rond deze thematiek verschijnt in een navolgende editie van het VVA-e-zine Vivat Academia.

11.30 tot 12.00: Uitreiking prijs Academicus/Academica van het Jaar 2023 aan Prof. Dr. Em. Frans-Jos Verdoodt

Laudatio door dhr. Paul Becue, algemeen voorzitter VVA en 
dankwoord door de gelauwerde

 

3.      12.00 uur tot 14.15 uur: Receptie en lunch

Receptie en lunch.

4.       14.45 uur tot 16.45 uur: CULTUREEL NAMIDDAGPROGRAMMA

A.      KMSKA(Leopold de Waelplaats, nr. 2, 2000 Antwerpen)

Het vernieuwde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is sinds eind september 2022 weer open. De renovatie is erg geslaagd met respect voor de oude en moderne meesters en wordt door iedereen gesmaakt. Dit komt tot uiting in het recordaantal bezoekers sindsdien. Het museum kreeg ook ruim aandacht in de internationale pers.

Website: https://kmska.be/nl

B.       MuHKA (Leuvenstraat nr. 32, 2000 Antwerpen)

Het museum voor Hedendaagse Kunst te Antwerpen is gehuisvest in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926 aan de Leuvenstraat 32. De collectie bestaat uit Belgische en internationale hedendaagse kunst vanaf 1970. 

Website: https://www.muhka.be/nl

C.     Fotomuseum (Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen)

Fotomuseum Antwerpen is een Belgisch museum voor fotografie. Het museum beheert een collectie van circa 3.000.000 internationale, historische of hedendaagse objecten en beelden.

Website: https://fomu.be/

D.      Stadswandeling door de wijk het Zuid

Al deze musea bevinden zich in de Antwerpse wijk het Zuid. Daar bevinden zich ook de in de jaren ’60 gedempte zuiderdokken, het Zuiderpershuis, de grote synagoge, het moderne Vlinderpaleis (in de volksmond de ‘omgekeerde frietzak’ genoemd) waarin verschillende rechtbanken en hoven gevestigd zijn, de gerenoveerde Bank van Breda in het prachtige voormalige goederenstation van Antwerpen-Zuid.

We vinden er ook tal van mooie gebouwen uit de ‘art nouveau’-periode, mooie fonteinen, een triomfboog, enz. … We worden begeleid door een deskundige gids die alles in geuren en kleuren kan vertellen.

 

17.00 uur: EINDE NAMIDDAGPROGRAMMA

Entrepôt du Congo (Vlaamse kaai 42 2000 Antwerpen)

De dag wordt afgesloten met een afscheidsdrink in de oude taverne ‘Entrepôt du Congo’ op het gelijkvloers.


top